Dec 22, 2009

sambal belacan



sambal belacan

Bahan-bahan

* satu mangkuk kecil chili padi
* 3-4 biji bwg merah
* setengah genggam ikan bilis
* 1-2 inci belacan
* garam secubit
* 2 sudu minyak masak
* limau kasturi

Cara-cara
1. Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.
3. Angkat and masukkan dlm lesung or just blend. tambahkan garam, gula & limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. kalau tak suka tak payah....just the juice will do

2 comments:

ninoZ said...

errr...ni bukan sambal belacan
sambal bergoreng nih dipanggil sambal ketuk yg asalnya dari jawa :D

QueenZ said...

bleh cuba nih